wtorek, 1 lipca 2014

Nasz narodowy skarb, czyli jabłka i pektyny.

Witam

Jak powszechnie wiadomo (a jak nie to powiem) Polska jest jabłkowym potentatem w Europie. Nasz kraj jest największym ich producentem, więc śmiało można powiedzieć, że to nasze narodowe bogactwo (inni mają ropę, my mamy jabłka :D ). Skoro już mamy powody do dumy to wypada co nieco o nich wiedzieć i tu zaczyna się moja misja.

Zatem do rzeczy. Jabłka nie należą do liderów pod względem posiadanych witamin, ale niewątpliwie są w czołówce owoców zawierających pektyny. Już tłumaczę. Pektyny to taka mieszanka węglowodanów o właściwościach "wiążącego żelu", który "bierze do siebie" pewne substancję. Wchodzą one (pektyny) w skład błonnika pokarmowego.



Zalety jabłek:

1) Cholesterol.
Właśnie dzięki zawartości pektyn, jabłka mogą skutecznie walczyć z cholesterolem, gdyż pektyny blokują wchłanianie "złego" cholesterolu tj. trzymają go :D.
2) Metale ciężkie i toksyny.
Znowuż dzięki właściwością pektyn, i ich wiązaniu=trzymaniu metale ciężkie i toksyny są wydalane z organizmu - jak to się dzieje łatwo się domyśleć ;)
3) Układ pokarmowy.
Jako, że jabłka są bogate w błonnik pokarmowy to przyśpieszają pracę jelit, a co za tym idzie ich jedzenie jest pomocne w zaparciach. Z tego faktu wynika punkt 2, gdyż właśnie szkodliwe substancje (metale ciężkie,toksyny) krócej "zalegają" i działają w jelicie. Jak już wspominałem we wcześniejszych wpisach http://wiedzadlazdrowia.blogspot.com/2014/06/co-to-jest-bonnik-pokarmowy-i-co.html właśnie toksyny długo zalegające w jelicie, mogą być przyczyną nowotworu jelita grubego i dlatego tak ważne jest regularne wypróżnianie.
4) Kalorie
Jedno jabłko zawiera ok. 40kcal/100g. Jedzenie jabłek pomaga w odchudzaniu, gdyż zjedzenie ich daje uczucie sytości, czyli ogranicza nasz apetyt.
5) Odporność i odkwaszanie organizmu
Jabłka wpływają na naszą odporność ze względu na dużą zawartość witaminy C, która jak wiadomo jest pomocna dla kondycji naszego układu immunologicznego. Mimo lekko kwaskowatego smaku, jabłka odkwaszają organizm (zawierają sole zasadowe).

Pamiętajmy jednak, że prawdziwym skarbem jabłek są pektyny, a ich największa ilość znajduję się w skórce i tuż pod nią (też witamina C) i stąd wynikają apele ekspertów, którzy zachęcają, by spożywać jabłka razem ze skórką. Mam nadzieję, że (dość przejrzyście) przybliżyłem Wam właściwości jabłek nie mówiąc niczego w stylu "jedzcie bo zdrowe", bo człowiek ma wiedzieć dlaczego coś jest zdrowe i w jaki sposób pomaga temu "zdrowiu" :D.


Pozdrawiam

i standardowo zachęcam do obserwowania mojego bloga, można polubić mój profil na Fb 
https://www.facebook.com/wiedzaforhealth, obserować na Google+ ,dodawać do kręgów ,"wykopywać" i oczywiście komentować do czego serdecznie zapraszam, dziękuje za uwagę :D

Pisząc post korzystałem z:
-książka pt."Biblia Młodości" Earl Mindell
-książka pt."Czy wiesz co jeść" rozdział "Dlaczego owoce ? " mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys
-http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12610225,Jablka___10_powodow__dla_ktorych_warto_je_jesc.html?as=1

-http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
-http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,11876205,Pektyny__czyli_najzdrowsza_galaretka.html

Uwaga! Blog i informacje na nim zamieszczone mają jedynie charakter informacyjno-edukacyjny i w przypadku jakiś dolegliwości nie może on zastąpić indywidualnej konsultacji z lekarzem.